OOSTENRIJKSE WIJNMAKERS

Weingut Ehn


Voor deze wijnmakers is de natuur een waardevolle partner en tegelijkertijd een belangrijke leraar. Ook al staat inmiddels de vijfde generatie aan het roer, toch zorgt de natuur elk jaar voor nieuwe uitdagingen. Alleen gezonde grond en gezonde wijnstokken kunnen de beste druiven opleveren. De familie Ehn ziet het als haar taak om de natuur met hun bedrijf te ondersteunen en te beschermen. Een verantwoordelijkheid die ze heel serieus nemen en niet willen doorgeven aan overheidsrichtlijnen of private labels. In plaats daarvan werken ze ecologisch en nemen bewust elke stap in de wijngaard. Van gunstige ongediertebestrijding en onderhoudsbemesting voor een goed gevoede grond tot het vermijden van plastic en het minimaliseren van tractorritten en emissies. Onder het motto: de natuur houdt zich niet aan regels. Ze schrijft ze.

Bij Ehn doen ze het graag zelf, dit geldt voor handwerk in de wijngaard en zorgvuldige vinificatie, maar vooral voor de eigen generatielange ervaringen die de wijnen nog beter maken. De wijnstokken groeien op 15 hectare rond Langenlois - een relatief klein gebied voor de regio. Ze kunnen zich daarom des te meer richten op de ambachtelijke wijnbouw en de individuele verzorging van de wijngaarden. 

Als kinderen van wijnboeren met een bakkerij en een graanhandel werden ze gewaardeerd om hun originele producten. Tot op de dag van vandaag vertellen de oude steenoven in de salon en het bord voor de voormalige meel-opslag op de binnenplaats van de wijnboerderij over de vier generaties meesterbakkers in deze familie. Terwijl hun vader nog met zijn ene been in de wijngaard stond en de andere in de bakkerij, lieten  Ludwig en Michaela het bakken over aan anderen. Wijn maken is hun dagelijks brood sinds 1996.
//ehnwein.at/ Wijnen van Ehn

Kamptal  3.907  ha


Bodemgesteldheid:  löss, grind, zandsteen, leisteen


Druivenrassen : Grüner Veltliner, Riesling


Kamptal is genoemd naar de rivier de Kamp, met als belangrijkste stad Langenlois, de grootste wijnstad van Oostenrijk . Met 3.907 hectare wijngaarden en talrijke internationaal bekende topbedrijven is het Kamptal een van de meest succesvolle wijnbouwregio's van het land. Ook cultuur en toerisme zijn hier bijzonder belangrijk. Sinds de oogst van 2008 staat de naam Kamptal DAC voor wijnen van Grüner Veltliner of Riesling , ofwel van het klassieke middelzware type of als een krachtig droge reserve .


De Kamp is een ongeveer 150 km lange rivier, die van noord naar zuid stroomt en net ten oosten van Krems in de Donau uitmondt. In het naar hem genoemde Kamptal zijn verschillende rotsformaties te vinden: van löss , grind tot opvallende kristalafzettingen en rode, veldspaatrijke zandstenen en conglomeraten op de bekende Heiligenstein. Deze vier soorten gesteente vormen de basis voor een kleurrijke geologische puzzel die verspreid is over het hele gebied en getuigt van zeeën en vulkanen uit het verleden, de oorspronkelijke verplaatsing van rivierbeddingen en het gebruik van pollen tijdens de ijstijden. 


De wijnen uit het Kamptal kunnen door verschillen in licht, hoogte en bodem een zeer individueel karakter hebben. Bijzonder is de 270 miljoen jaar oude Perm woestijnzandsteen met vulkanische elementen op de Heiligenstein. De naam verwijst naar de "helse" zonneschijn die een heet, droog microklimaat veroorzaakt. 


De steile terrassen op de zuidelijke helling van de berg - zo steil dat er geen permanente lösslaag kan worden gebruikt - zijn voornamelijk  beplant met Riesling-wijnstokken, die krachtige, mineralige en vooral extreem langlevende wijnen produceren. Dichter bij de Donau verandert de bodem van de wijngaarden in löss- en kleigronden. Dat zijn ideale omstandigheden voor klassieke maar ook sterke Grüner Veltliners. 


De basis Kamptal DAC is een frisse, droge witte wijn voor zowel Grüner Veltliner als Riesling met persoonlijkheid, aangenaam lichtvoetig en toch met een compacte structuur. 


De grote, krachtige wijngaardwijnen en -reserves zijn met hun rijke karakter en diepte een onmiskenbaar product van bodem en klimaat.

Daarnaast worden er ook witte en rode bordeauxrode rassen en Blauer Zweigelt geproduceerd. Deze wijnen worden op de markt gebracht onder de naam ‘Neder-Oostenrijk’.


Het klimaat in het Kamptal wordt grotendeels bepaald door de dynamiek tussen het hete, Pannonische bekken in het oosten en de koele bosgebieden van het noordwesten. Je kunt deze frisse wind ook voelen in de wijnen. Het samenspel van de hitte gedurende de dag en de veel lagere nachttemperaturen geven de druiven een geweldig aroma, finesse en een levendige zuurgraad .


Een attractie voor wijntoeristen werd gecreëerd met het wijnmuseum ‘Loisium’, boven de grond een futuristisch bezoekerscentrum met een vinotheek met regionale wijnen, ondergronds een mystiek geënsceneerde wijnervaring met licht en geluid langs eeuwenoude gangen. Naast de stad Langenlois met de bijbehorende steden Schiltern, Gobelsburg, Haindorf en Zöbing en de belangrijke wijnbouwgemeente Straß im Straßertale, kunnen tal van kleinere wijnsteden zoals Etsdorf, Hadersdorf, Kammern, Lengenfeld of Schönberg worden genoemd.

Share by: