OOSTENRIJKSE WIJNMAKERS

Weingut Siedler




Alex Siedler is nu de 5e generatie die het bedrijf runt. Hij was al vroeg geïnteresseerd in het wijnbedrijf van zijn ouders. Voor hem was meewerken vanzelfsprekend.


Hij ging naar de Wein-und Obstbauschule in Klosterneuburg om daar de verfijning van het vak te leren. Alex liep stage in Duitsland en Italië en werkte in een wijnlaboratorium. Ook was hij adjunct-manager van een lokale topwijnmakerij en leerde zo de "kneepjes" van de lokale wijnscene kennen.


De afgelopen jaren heeft Alex het bedrijf van zijn ouders kunnen omvormen tot een van de toonaangevende bedrijven in het Traisental. Zijn vrouw Manuela is een geschoolde tuinvrouw en bloemiste. Haar organisatietalent is onmisbaar voor het familiebedrijf. Ook de ouders en zelfs oma Hilda maken nog steeds deel uit van het team.


Alex is zeer bij de natuur betrokken, wat hem er niet van weerhoudt traditionele productiemethoden samen te laten gaan met innovatieve technologie. Het resultaat zijn zuivere, gestructureerde en typische wijnen. “Wein aus der Natur und nicht auf Kosten der Natur”, zo luidt zijn sympathieke devies.


De belangrijkste focus ligt op witte wijn, met de Traisental standaardrassen Grüner Veltliner en Riesling, en daarnaast o.a. ook Weissburgunder, Chardonnay, Gelber Muskateller en Sauvignon Blanc. Het assortiment wordt aangevuld met enkele rode wijnen, voornamelijk Blauer Portugieser, Zweigelt en een beetje Merlot.


De stijl van Siedlers wijnen is zuiver, fris, kruidig en fruitig. Aangenaam van basiswijn tot topniveau!


//weingut-siedler.at Wijnen van Siedler

Traisental  848  ha


Bodemgesteldheid:  zand en löss.


Druivenrassen : Grüner Veltliner, in mindere mate Riesling, Chardonnay en Oostenrijkse rode wijnsoorten.


Een van de jongste wijnbouwregio's van Oostenrijk - het bestaat pas sinds 1995 in deze vorm - en met ongeveer 815 hectare wijngaarden ook een van de kleinste van het land. De Grüner Veltliner is het belangrijkste druivenras. Sinds de jaargang van 2006 komen de typisch fruitige en pittige Grüner Veltliners en pittige, mineralige Rieslings op de markt onder de naam Traisental DAC .


Het landschap van de Traisen-vallei betovert met glooiende heuvels en kleine wijngaarden. Daarbij grenzen vruchtbare velden aan de oevers van de heldere Traisen, die geleidelijk overgaan in kleine terraswijngaarden. De specialiteit van de wijnen uit het Traisental is grotendeels te danken aan het terroir. De grond bestaat hier voornamelijk uit kalkhoudende afzettingsgesteenten. De wijnstokken moeten diep wortelen en geven de wijnen een sterke body en een stevige ruggengraat. 

Speciale klimatologische factoren - Pannonische invloeden uit het oosten en tegelijkertijd koude lucht uit de uitlopers van de Alpen - zorgen voor warme dagen en koele nachten en zorgen zo voor een zeer fijn aroma en pittige finesse .


In geen enkel ander Oostenrijks wijnbouwgebied heeft de Grüner Veltliner zo'n groot aandeel: ongeveer 60% van de wijngaarden van Traisental is er mee beplant. Deze wijnen kenmerken zich hier als fris, fruitig, kruidig en met ruggengraat en finesse. Beroemd zijn de zeer langlevende reservewijnen met een stevige body uit grote wijngaarden zoals Zwirch, Berg, Alte Set, Hochschopf, Sonnleiten of Fuchsenrand. De op één na belangrijkste variëteit in de Traisen-vallei is de Riesling met rond 6% van de wijngaarden. Het zijn elegante, krachtige, aromatische wijnen met een mineralige toets. Lokale wijnen van deze twee variëteiten mogen de oorsprong ‘Traisental DAC’ hebben, evenals een plaats en een wijngaardaanduiding op het etiket sinds de wijnoogst van 2006 . De resterende eenderde van de Traisental-wijngaarden biedt een verscheidenheid aan variëteiten - van Chardonnay tot Zweigelt. Ze worden verkocht onder de oorsprongsbenaming ‘Niederösterreich’.


Het Traisental is een aantrekkelijke bestemming voor wijnliefhebbers, wandelaars, fietsers en cultuurliefhebbers. De vondsten van druivenpitten uit de vroege bronstijd bevestigen de oude wijntraditie, die ver voor de wijncultuur van de Romeinen in de regio dateert. De nabijgelegen hoofdstad van Niederösterreich, St. Pölten, biedt een breed scala aan moderne culturele programma's. Vanaf dit zuidelijkste punt van het wijnbouwgebied openen vele paden naar idyllische wijn- en wijntavernes: van Statzendorf, Unter- en Oberwölbling via Nußdorf, Reichersdorf, Getzersdorf en Inzersdorf tot Stollhofen, Frauendorf en Gemeinlebarn.


Een nieuwe generatie dynamische wijnbouwers is zich terdege bewust van het belang van Traisental DAC- wijnen als ambassadeurs voor het gebied. Deze bedrijven leveren een belangrijke bijdrage aan het bekend maken van de onderscheidende wijnstijl buiten de Oostenrijkse grenzen en worden ook steeds succesvoller op de exportmarkten en in de internationale vakpers.


Dit gebied wordt pas sinds 1995 tot de officiële wijnbouwgebieden gerekend. De terraswijngaarden zijn diep in de lössgrond gegraven en brengen wijnen voort met veel fruit en finesse. De beste producenten bereiken uitstekende resultaten en dit is tevens een ideaal gebied voor het ontdekken van ongelooflijk mooie wijnen

Share by: