OOSTENRIJKSE WIJNMAKERS

Weingut Haider


Weingut Haider bestaat al sinds 1870. Inmiddels zet de vierde generatie het bedrijf vol trots, traditie en inspiratie voort. Haider beschikt over 12 hectare wijngaard op verschillende bodems: zandbodem, schotter(steenslag/losse stenen)bodem, en zwarte aarde. Tot de belangrijkste wijngaarden behoren Sandriegel, Römerstein en Kaiserwinkl. De witte wijnen worden gekenmerkt door zeer veel primair fruit. Ze worden opgevoed op staaltank en hebben over de hele linie veel elegantie. Belangrijkste druivenrassen: Riesling, Grüner Veltliner (Federwolke), Welschriesling en Chardonnay. De ‘klassische’ rode wijnen zijn fruitig, zacht en uitnodigend. De houtgelagerde (op barriques) rode wijnen hebben veel body, zijn sappig en complex. Ze hebben een mooie stevigheid en worden gekenmerkt door veel fruit. Belangrijkste druivenrassen: Zweigelt, Blaufränkisch, Cabernet Sauvignon, Merlot en St. Laurent.


Het echte kapitaal van Weingut Haider zijn de zoete wijnen. Haider maakt elegante, fijne en op het fruit gerichte predikaatswijnen met veel complexiteit en harmonie. De botrytis- en honingaroma's benadrukken het unieke karakter van dit wijnbouwgebied. Belangrijkste druivenrassen: Welschriesling, Sauvignon Blanc, Sämling 88, Traminer, Muskat Ottonel, Chardonnay en Riesling.


Gerhard Haider is na een zeer succesvolle afsluiting van de Weinbauschule Eisenstadt (2007) begonnen met zijn carrière binnen het familie-wijnbedrijf. Hij is verantwoordelijk voor het werk in de wijngaard en ook voor het werk in de kelder. Samen met zijn vrouw Theresa maakt deze bedachtzame, rustige man prachtige predikaatswijnen. Hij gunt ze tijd, rust en aandacht, om te rijpen tot mondstrelende vloeibare cadeaus.


Botrytis is de schimmel die voor de edele rotting zorgt en het vinifiëren van edelzoete wijnen mogelijk maakt. De Neusiedlersee en zijn talrijke meertjes vangen de hele dag warmte op en zorgen voor een bepaalde vochtigheid, wat zo bepalend is voor dit bijzondere microklimaat in dit gebied rond Illmitz. Het gebied kent 2000 zonnenuren per jaar. Deze unieke klimatologische voorwaarden zijn ideaal voor het ontstaan van de edele rot, Botrytis Cinerea, en daarmee voor het ontstaan van hoge mostgewichten bij de kwaliteits-en predikaatswijnen. Botrytis komt op de druif, doorboort de schil van de druif en onttrekt vocht uit elke afzonderlijke druif. Door deze natuurlijke vorm van vochtverlies worden alle smaak- en aromastoffen maximaal geconcentreerd. Hierdoor wordt de oogst uiteraard ernstig gereduceerd, maar het fruit, de weelde en complexiteit van Haider's Beeren- en Trockenbeerenauslese rechtvaardigen dit risico niet alleen, maar maken deze zoete wijnen tot een bijzondere beleving.

//weinguthaider.at Wijnen van Haider

Neusiedlersee  6.675  ha


Bodemgesteldheid:  löss, zwarte aarde, gravel en zand


Druivenrassen : Wit : voornamelijk Pinot Blanc en Welshriesling. Rood: Zweigelt en Blaufränkisch.


Het wijnbouwgebied Neusiedlersee in het oosten van het meer Neusiedl strekt zich uit van de heuvels en het grote wijnstadje Gols tot het vlakke Heideboden en tot aan het melancholische Seewinkel . Een grote verscheidenheid aan variëteiten rijpt aan de oevers van het ondiepe steppenmeer op 6.675 hectare wijngaarden. Sinds 2012 heeft Neusiedlersee een DAC voor fruitige en harmonieuze rode wijnen van Blauer Zweigelt. Met de aanvullende aanduiding ‘Reserve’ worden ook Zweigelt gedomineerde Cuvée geproduceerd.


Het DAC gebied Neusiedlersee omvat het politieke district Neusiedl am See, met uitzondering van de gemeenten Winden en Jois. Het strekt zich uit van de noord- tot de oostoever van de Neusiedlersee en heeft een oppervlakte van 6.675 hectare. Daarvan is 1.812 hectare beplant is met de meest voorkomende rode wijnsoort van Oostenrijk, de Blauer Zweigelt. Het is het grootste gebied met wijnen van beschermde oorsprong in Burgenland. De terroir wordt gekenmerkt door zanderige, leemachtige bodems met verschillende grindniveaus. Er zijn ook kalkrijke grindgronden, maar ook kalkarme grindgronden, tot zoute en lichte zandgronden.


Het gebied ligt in het hart van de Pannonische klimaatzone. Dit klimaat wordt gekenmerkt door hete, droge zomers met matige regenval en koude winters met weinig sneeuw. Een belangrijke factor voor het microklimaat is de Neusiedlersee, het grootste steppenmeer van Midden-Europa. In de zomer warmt het grote wateroppervlak op en geeft het de opgeslagen warmte 's nachts langzaam af aan de omgeving. De lichte afkoeling 's nachts bevordert de vorming van koel fruit en behoudt de noodzakelijke zuurgraad die de wijnen kenmerkt.


De Neusiedlersee DAC is een fruitig-kruidige, harmonieuze Zweigelt met een typische geur zoals kers, fijn onderbouwd met donker bessenfruit en subtiele kruidige tonen, met fijne en zachte tannines. Neusiedlersee DAC Reserve- wijnen zijn meerlagige, sterk door Zweigelt gedomineerde cuvées met aroma's van zwarte kers, braambes en vlierbes, aangevuld met kruiden en minerale tonen. In combinatie met zachte tannines resulteert dit in gestructureerde, sappige wijnen. Deze wijnen komen pas op de markt na een rijpingsperiode van meer dan een jaar en hebben een groot potentieel.


En dan de wereldberoemde predikaatswijnen van het gebied: hoge vochtigheid en mistige herfstomstandigheden bevorderen de vorming van de begeerde edelrot (Botrytis cinerea) als basis voor dessertwijnen van de hoogste kwaliteit, zoals Beerenauslese en Trockenbeerenauslese van vooral de Welschriesling. Deze specialiteiten hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan de bekendheid over de hele wereld van Seewinkel, nog relatief jong in vergelijking met traditionele Oostenrijkse wijnbouwregio's.

Share by: