OOSTENRIJKSE WIJNMAKERS

Weingut Zillinger


Het credo van Herbert Zillinger: zoveel mogelijk 'Weinviertel' tot uiting laten komen in zijn wijnen. Hij is een wijnmaker met persoonlijkheid en karakter, en maakt unieke, complexe wijnen. Een integere, eigenzinnige man.

De familie Zillinger houdt zich al sinds 3 generaties bezig met wijnbouw in het zuidelijke deel van het Weinviertel.

Verantwoordelijk voor de wijngaarden en de wijnkelder is Herbert Zillinger (jr) al vanaf 1998. De interesse voor de wijnbouw is hem met de paplepel ingegoten. Hij is afgestudeerd aan de gerenommeerde ‘HBLA’ voor wijn- en fruitteelt in Klosterneuburg en hij is afgestudeerd wijnacademicus. De wijngaarden beslaan ca 10 ha.

Carmen werkt sinds 2005 bij Herbert. Ze is een opgeleide logopediste en was tot 2016 gepassioneerd over haar werk. Nu is Carmen 100% Zillinger, Herbert en zij runnen samen de wijnmakerij en vullen elkaar aan. Haar dochters Amelie en Rosemarie maken haar compleet.

Herbert Zillinger laat conventies achter zich en vertrouwt op zijn gevoel en op de natuur. Hij combineert de Oostenrijkse wijnbouwtraditie met internationale ervaring, zolang het maar natuurlijk blijft. Hij vertrouwt op de kracht van zijn druiven en op zijn gedachtegoed dat dicht bij de natuur ligt; want wat niet aan de stok tot volle rijpheid gekomen is, kan later in de kelder ook geen goede wijn meer geven. Toch hangt veel af van de werkwijze in de kelder, daarom gebruikt hij, heel bedachtzaam, moderne technieken. Hij wil zich niet aanpassen aan gangbare methoden. Herbert maakt geen trendy wereldwijnen, maar unieke wijnen, met intensiteit en karakter. Wijn is zijn passie, zijn leven.

Herbert en Carmen sluiten geen compromissen. Zij maken unieke wijnen, met een profiel, structuur en ‘USP’ met een uniek verkoopargument, om zo te zeggen. Wijnen waar je hun handschrift in kunt zien en de grond waarop hun druiven groeien. Ze stemmen hun wijnen nooit af op een veelbelovend bedrijf of een betere beoordeling. De wijnen staan ​​voor zichzelf. 

Het idyllische wijnoord Ebenthal ligt in de lieflijke heuvels van het zuidelijke Weinviertel. Een landschap dat haar bezoekers verrast met veel kleine ontdekkingen, avonturen en grote wijnen. Dat heeft zijn reden: de wijnstokken staan op een bodem met löss, een voedingsrijke bodem bestaande uit verschillende gesteenten en mineralen, die de druiven fantastisch laat gedijen. Tegelijkertijd slaat de löss het vocht heel goed op, handig voor de druiven die vocht in deze droge en warme omgeving heel goed kunnen gebruiken.

Zillinger is sinds 2016 een trots lid van de biodynamische wijnmakersgroep respekt-BIODYN. 2017 is de eerste gecertificeerde vintage.
//zillingerwein.at Wijnen van Zillinger

Weinviertel 13.858 ha


Bodemgesteldheid : löss, leem, stenen en zwarte aarde.


Druivenrassen : Grüner Veltliner, Welschriesling, Weissburgunder, Riesling en Zweigelt.


Het Weinviertel is een begrip voor elke Oostenrijkse wijnliefhebber, maar het bewustzijn van het grootste wijnbouwgebied van het land neemt ook internationaal toe - het beslaat een indrukwekkende 13.858 hectare en een grote verscheidenheid aan wijnen. Maar het recept voor succes heet Grüner Veltliner , vooral in de regio-typische vormen zoals Weinviertel DAC en Weinviertel DAC Reserve .


Het grootste specifieke wijnbouwgebied van Oostenrijk met 13.858 hectare strekt zich uit van de Donau in het zuiden tot de Tsjechische grens in het noorden, van Manhartsberg in het westen tot de Slowaakse grens in het oosten. Door verschillende factoren - vooral met betrekking tot klimatologische invloeden en geologische omstandigheden - kan het wijnbouwgebied in drieën worden verdeeld. Daarom is er naast de belangrijke Grüner Veltliner een aantal andere druivenrassen te vinden.


In het westelijke Weinviertel heeft men door het droge microklimaat altijd de voorkeur gegeven aan de productie van rode wijn. Hier gedijen fruitige Zweigelt en Blaue Portugieser. Voor liefhebbers van witte wijn wordt rond Röschitz Grüner Veltliner en Riesling gemaakt, die een speciale finesse ontwikkelen dankzij het graniet in de bodem.


In het noordoostelijke deel van het Weinviertel vind je vooral pittige Grüner Veltliner, frisse Welschriesling en rijke Burgundersoorten . De kalkstenen kliffen aan de noordelijke grens van het Moravische wijndistrict creëren uitstekende omstandigheden voor mineralige wijnen op basis van fruit. Net ten noorden van Wenen staat de klassieke Weinviertel DAC op de hellingen van de Bisamberg voor pittige Rieslings.


Verder naar het zuidoosten, is de Pannonische klimaatinvloed merkbaar. Hier zijn de omstandigheden ideaal voor de vaak wat rondere Grüner Veltliner, Rieslings, Burgunders, en aromatische druivensoorten zoals Traminer.


Ondanks deze diversiteit blijft de Grüner Veltliner de onbetwiste hoofdrolspeler in het Weinviertel. Met bijna 6.700 hectare levert het niet alleen de helft van de totale voorraad in Oostenrijk, maar ook bijna de helft van de wereld. 


Het Weinviertel Veltliner-type is te herkennen aan een pikante ‘peperige’ smaak. De tonen van groene, witte, en in rijpere wijnen zwarte peper wordt gecombineerd met een fruitig boeket en een frisse zuurgraad. Vanaf het jaartal van 2002 werd dit karakteristieke trio de definitie van Weinviertel DAC, de eerste gecontroleerde oorsprongsbenaming in Oostenrijk. Naast de klassieke, droge, frisse versie is de krachtige Weinviertel DAC Reserve ook beschikbaar sinds de oogst van 2009.

Share by: