OOSTENRIJKSE WIJNMAKERS

Weingut Gager


Het familiewijnbedrijf van Gager ligt in het wijndorp Deutschkreutz, in het grootste rode wijngebied van Oostenrijk, het "Blaufränkisch Mittelburgenland", vlakbij de Hongaarse grens. Sinds de jaren 80 mogen ze zich rekenen tot de beste wijnbedrijven van Oostenrijk. De wijnen van Gager vinden gretig aftrek in Oostenrijk zelf en worden naar de hele wereld geëxporteerd.


Gagerwijnen zijn donker, vol en compact, hebben een opvallende structuur, en zijn een duidelijke vertaling van druif, klimaat en bodem. Karakterwijnen!


Josef en Paula Gager startten met slechts 1,5 ha. wijnstokken, als hobby. Vanwege het steeds grotere succes van de Gagerwijnen besloten ze zich in 1999 alleen nog maar op de wijnbouw toe te leggen. De wijngaarden werden uitgebreid tot de huidige 35 ha, er werd geïnvesteerd in zeer moderne gebouwen en werkwijzen, en dochter Daniela en zoon Horst kwamen het team versterken.


Gager bezit 40 ha. wijngaarden. De bodem bestaat uit diepgelegen, zware zand- en leemgronden. De familie is zich heel erg bewust van het zeer speciale terroir waarover ze beschikken. De kwaliteit van de Gager-wijnen uit zich in volle, stevige en complexe rode wijnen. Met de komst van Horst deden ook nieuwe ideeën over vinificatie hun intrede. Topkwaliteit - voor minder gaan ze niet! De bijnaam van dit gebied ("Blaufränkischland") geeft al aan dat de Blaufränkisch de belangrijkste druivensoort is. Daarnaast zijn de condities ook uitstekend voor Blauer Zweigelt, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot en Syrah.


Gager richt zich vooral op strenge selektie en verzorging van de druiven in de wijngaard, daar ligt de basis van de kwaliteit van deze wijnen. In de wijnkelder wordt deze kwaliteit verder gekoesterd en uitgebouwd. De Cuvée Quattro is Gagers handelsmerk, en de Cuvée Cablot het vlaggenschip. Sinds september 2003 staat de Blaufränkisch Jewel voor de hoogste kwaliteit van het vakmanschap van Gager. Sinds 2004 worden nog een aantal nieuwe wijnen gemaakt: vader Josef introduceerde de Tycoon, een Cuvée van Cabernet Sauvignon, Blaufränkisch en Tannat, en een 100% Cabernet sauvignon. Debutant Horst maakt Q2, een Cuvée van Zweigelt en Rössler.

//weingut-gager.at Wijnen van Gager

Mittelburgenland 906 ha


Bodemgesteldheid : löss, zwarte aarde, zand en leem


Druivenrassen : Blaufränkisch, Blauer Zweigelt, Cabernet Sauvignon en Merlot


Een rode wijnvariëteit speelt de hoofdrol op de 2.104 hectare wijngaarden in het wijngebied Mittelburgenland: de Blaufränkisch.


Vier gemeenten zetten de toon: Deutschkreutz, Horitschon, Lutzmannsburg en Neckenmarkt. Als belangrijkste groeiregio in Oostenrijk voor dit ras wordt het Mittelburgenland ook wel ‘Blaufränkischland’ genoemd.


Als je de Sieggraben ten zuiden van Neusiedlersee oversteekt en richting de Hongaarse grens rijdt, kom je terecht in het centrum van de Oostenrijkse rode wijncultuur. De eerste indruk van het wijnlandschap met de dichtbeboste hellingen maakt het moeilijk te geloven dat ook hier de invloed van Neusiedlersee bepalend is. Eind jaren zeventig en begin jaren tachtig werden in dit gebied voor het eerst rode wijnen met een eigen identiteit gemaakt. De aanjager van deze grote opleving is nog steeds het Blaufränkisch druivenras.


De Blaufränkisch is een wereldwijd onderscheidende, typische regionale rode wijn. Sinds 2005 geniet deze wijn de DAC status in drie kwaliteitsniveau's: Mittelburgenland DAC , Mittelburgenland DAC met de wijngaardvermelding, en Mittelburgenland DAC Reserve . In hun jeugd hebben de wijnen een donkere, paarsviolette kleur en een karakteristiek, kruidig, zeer fruitig boeket van wilde bessen. Ze tonen structuur en karakter en worden zorgvuldig bewaard complexer en soepeler.


De bolwerken van Blaufränkisch zijn de gemeenten Deutschkreutz, Horitschon, Neckenmarkt en Lutzmannsburg. Mittelburgenland is geologisch gezien identiek aan de zogenaamde Oberpullendorfer Becken.


De wijngaarden worden beschermd door de Bucklige Welt in het westen, het Ödenburg-gebergte in het noorden en het Günser-gebergte in het zuiden. Minimaal 300 dagen zon en een regenval van slechts ca. 600 mm per jaar garanderen ideale klimatologische omstandigheden voor de Blaufränkisch. De warme, droge wind kan vrij uit de Pannonische laaglanden in het oosten stromen. De zware, diepe kleigronden van het Mittelburgenland met hun grote wateropslagcapaciteit zijn ideaal voor de Blaufränkisch. Ook Zweigelt, Cabernet Sauvignon en Merlot krijgen hier kracht en structuur. 


Mittelburgenland is ook voor toeristen een aantrekkelijke bestemming geworden, niet in de laatste plaats door de thermale baden, die de afgelopen jaren letterlijk uit de grond zijn geschoten. Een kleurrijk vrijetijdsaanbod voor alle leeftijden is een ander pluspunt van deze gastvrije omgeving.

Share by: