OOSTENRIJKSE WIJNMAKERS

Weingut Jamek


Al sinds vele jaren geldt Weingut Jamek als een klassieker in de Wachau, bekend tot ver over de grens. Het bedrijf ligt in een prachtig gebied aan de Donau, omgeven door wijngaarden en kersenboomgaarden. Aan de basis van het wijngoed stond Anton Jamek, die in 1910 de eerste velden en vaten kocht. Zijn zoon Josef Jamek was ook met hart en ziel verknocht aan de wijnbouw. Hij bezocht de wijnbouwschool in Krems en vergrootte de wijnkelders. Bepalend was het verkrijgen van het veld Ried Klaus in 1959. In 1960 kwam de eerste 100% Riesling van één veld, en zonder chaptilisatie op de markt, voor die tijd een uitzonderlijk product! Hiermee legde Josef Jamek de basis voor kwaliteitswijnen, eerst in de Wachau en later in heel Oostenrijk. Tegenwoordig geldt Jamek terecht als nestor van de Wachau. Sinds 2012 wordt het bedrijf gerund door Herwig Jamek.


Het wijngoed van Jamek beslaat ongeveer 25 ha. in de beste delen van de Wachau. Het grootste deel heeft een stenige bodem, waardoor de wijnen onvergelijkbare mineralige aroma's meekrijgen (Ried Klaus, Achleiten, Liebenberg en Hochrain). De kracht van het terroir komt ook naar voren bij de velden Pichl, Stein am Rain en Freiheit.


Het kwaliteitscredo van Josef Jamek is nog steeds maatstaf voor het bedrijf. Het onderhoud in de zomer gebeurt is gericht op kwaliteit, met de nadruk op natuurlijke wijnbouw. De oogst en selectie van de druiven gebeurt 100% handmatig. Volgens de traditie in de Wachau laat men de most volledig uitgisten met uitsluitend de druifeigen gistcellen. De vergisting vindt plaats in stalen vaten, waarna de wijn opgevoed wordt op grote houten vaten. Het karakter van het specifieke terroir, de natuurlijke geur en de specifieke kenmerken van de druif blijven behouden. De voornaamste druivensoort bij Jamel is de Riesling, met als tweede de Grüner Veltliner. Ook wordt er wat Weissburgunder, Chardonnay, Gelber Muskateller, Blauer Zweigelt en Spätburgunder verbouwd. De wijnen worden ingedeeld in de drie kwaliteitsklassen van de Wachau: Steinfeder (max. 11% alcohol), Federspiel (max. 12,5% alcohol) en Smaragd (min. 12,5% alcohol).

//weingut-jamek.at Wijnen van Jamek

Wachau 1.291 ha


Bodemgesteldheid:  rots, löss en zand.


Druivenrassen : Grüner Veltliner en Riesling.


Wereldcultuurerfgoed en feelgood-landschap - dat is de Wachau, de smalle Donau-vallei tussen Melk en Krems. Onderscheidende wijnen groeien op 1.291 hectare, deels op steile terrassen, die vanaf het oogstjaar 2020 als Wachau DAC op de markt komen. Enkele van de grootste witte wijnen ter wereld met tientallen jaren ontwikkelingspotentieel komen hier vandaan, vooral Grüner Veltliner en Riesling .


Het verhaal over hoe een van de meest fascinerende wijnbouwgebieden van Oostenrijk tot stand is gekomen, is opwindend. In miljoenen jaren heeft de Donau zijn kronkelige pad door vaste gneissen en amfibolieten geslagen. De bodems van de rotsen van de terrassen zijn geweldige Riesling locaties. Tijdens de ijstijden met weinig vegetatie verzamelde zich stof in de slipstream van de bergen, die lösslagen vormt aan de oostkant van de hellingen. Enkele van de grootste en krachtigste Grüner Veltliners groeien hier. De stenen terrassen die in de middeleeuwen onder leiding van Beierse kloosters zijn aangelegd voor het beheer van de beste steile hellingen zorgen voor het opvallende beeld van het Wachau-wijnlandschap.


Het klimaat is ook opwindend, omdat hier twee sterke invloeden elkaar ontmoeten - niet frontaal, maar nauw met elkaar verbonden. Het westelijke Atlantische en het oostelijke Pannonische klimaat. De hete, droge zomers en de strenge winters worden gecompenseerd door het grote wateroppervlak van de Donau. De koele herfstwinden uit het noordelijke Waldviertel veroorzaken grote schommelingen tussen dag- en nachttemperaturen, vooral in de maanden voor de oogst . Van de koelere Spitzer Graben in het westen tot de warmere Loibenberg in het oosten zorgt dit samenspel voor complexe aroma's.


De monumentale wijnen uit de Wachau worden als beste in hun soort beschouwd. Wachau wijnen worden onderverdeeld in drie klassen:

 

  • Steinfeder, geurige lichte wijnen tot 11,5% alcohol.
  • Federspiel, elegant met body, tot 12,5% alcohol.
  • Smaragd, volledig rijp en krachtig, vanaf 12,5% alcohol. De gelijknamige smaragdgroene hagedissen dartelen vooral op zonnige dagen in de wijngaarden van Wachau.

 

Naast deze indeling is er sinds de oogst van 2020 nog een andere classificatie: Wachau DAC. Hieronder vallen Riedenweine die uitsluitend gemaakt worden van Grüner Veltliner en Riesling, en Ortsweine en Gebietsweine. Voor de laatste kwalificaties zijn ook andere rassen toegestaan.


De Wachau is rijk aan culinaire wijnadressen in de historische ambiance van de wijndorpen. Topwijnbouwers en toprestaurateurs zijn te vinden bij elke bocht in de Wachau , van Spitz tot Weißenkirchen en Joching tot Dürnstein en Loiben!

Share by: