OOSTENRIJKSE WIJNMAKERS

Weingut Pollerhof


De Pollerhof - een wijnmakerij als geen ander


Het wijnhuis der Pollerhof bevindt zich in Röschitz, in het westelijke deel van het Weinviertel, ten zuiden van de stad Retz. Het landgoed beslaat 20 hectare wijngaarden. Pollerhof is biologisch gecertificeerd.


Met veel toewijding en liefde houdt de familie Poller zich al meer dan 100 jaar bezig met de productie van wijnen van hoge kwaliteit. 

Erwin Poller is een wijnmaker als geen ander. Creatief, nieuwsgierig en gepassioneerd. Hij brengt de natuur in en op flessen. Hij verrast en provoceert graag. Met respect voor mens, dier en natuur produceert hij levendige, elegante en creatieve wijnen. Bij Erwin heeft elke wijn een verhaal.


Een van zijn wijnen komt van de wijngaard van Frau Mayer, een oude dame die met veel liefde haar wijngaard bewerkte. Toen zij op leeftijd kwam en haar wijngaard verpachtte, kreeg Erwin de kans... op voorwaarde dat hij met dezelfde toewijding en respect voor haar erfenis zou zorgen. De eerste oogst van Erwin heeft ze niet meer mee mogen maken. Als eerbetoon aan haar gaf Erwin de wijn haar naam, en gebruikt hij haar behang als uniek etiket.


Een ander project is de Hühnergarten, kippen in de wijngaard.

Deze kippen worden gekocht van een legbatterij, waar ze anders vergast zouden worden vanwege de afnemende legprestaties. De dieren voelen zich zeer thuis in de wijngaard.


Er werden stallen gebouwd, waar de kippen vrij rondlopen en op zichzelf leven in de wijngaard. De stallen zijn verplaatsbaar en uitgerust met een speciale daglichtsensor die 's morgens en' s avonds een kleine aluminium klep opent en sluit.


Erwin:

“Voor zover ik weet is de kip het enige trouwe dier, dat 's avonds zonder problemen terugkeert in de schuur om te slapen. Het graast de hele dag op zoek naar wormen en zaailingen, bemest de grond perfect en legt soms zelfs een ei. (Dat een kip, zoals spreekwoordelijk wordt beweerd, dom is, zou ik absoluut willen weerleggen met mijn eigen ervaring hier - het zijn zeer intelligente en mooie dieren). Helaas vergeten onze kippen vaak een ei te leggen, omdat ze de hele dag iets beters te doen hebben...

Een beetje graven, wormen zoeken, op warme dagen in de zon liggen..... :-)”

//pollerhof.at Wijnen van Pollerhof

Weinviertel 13.858 ha


Bodemgesteldheid:  löss, leem, stenen en zwarte aarde.


Druivenrassen : Grüner Veltliner, Welschriesling, Weissburgunder, Riesling en Zweigelt.


Het Weinviertel is een begrip voor elke Oostenrijkse wijnliefhebber, maar het bewustzijn van het grootste wijnbouwgebied van het land neemt ook internationaal toe - het beslaat een indrukwekkende 13.858 hectare en een grote verscheidenheid aan wijnen. Maar het recept voor succes heet Grüner Veltliner, vooral in de regio-typische vormen zoals Weinviertel DAC en Weinviertel DAC Reserve .


Het grootste specifieke wijnbouwgebied van Oostenrijk met 13.858 hectare strekt zich uit van de Donau in het zuiden tot de Tsjechische grens in het noorden, van Manhartsberg in het westen tot de Slowaakse grens in het oosten. Door verschillende factoren - vooral met betrekking tot klimatologische invloeden en geologische omstandigheden - kan het wijnbouwgebied in drieën worden verdeeld. Daarom is er naast de belangrijke Grüner Veltliner een aantal andere druivenrassen te vinden.


In het westelijke Weinviertel heeft men door het droge microklimaat altijd de voorkeur gegeven aan de productie van rode wijn. Hier gedijen fruitige Zweigelt en Blaue Portugieser. Voor liefhebbers van witte wijn wordt rond Röschitz Grüner Veltliner en Riesling gemaakt, die een speciale finesse ontwikkelen dankzij het graniet in de bodem.


In het noordoostelijke deel van het Weinviertel vind je vooral pittige Grüner Veltliner, frisse Welschriesling en rijke Burgundersoorten. De kalkstenen kliffen aan de noordelijke grens van het Moravische wijndistrict creëren uitstekende omstandigheden voor mineralige wijnen op basis van fruit. Net ten noorden van Wenen staat de klassieke Weinviertel DAC op de hellingen van de Bisamberg voor pittige Rieslings.


Verder naar het zuidoosten, is de Pannonische klimaatinvloed merkbaar. Hier zijn de omstandigheden ideaal voor de vaak wat rondere Grüner Veltliner, Rieslings, Burgunders, en aromatische druivensoorten zoals Traminer.


Ondanks deze diversiteit blijft de Grüner Veltliner de onbetwiste hoofdrolspeler in het Weinviertel.  Met bijna 6.700 hectare levert het niet alleen de helft van de totale voorraad in Oostenrijk, maar ook bijna de helft van de wereld. 


Het Weinviertel Veltliner-type is te herkennen aan een pikante ‘peperige’ smaak. De tonen van groene, witte, en in rijpere wijnen zwarte peper wordt gecombineerd met een fruitig boeket en een frisse zuurgraad . Vanaf het jaartal van 2002 werd dit karakteristieke trio de definitie van Weinviertel DAC, de eerste gecontroleerde oorsprongsbenaming in Oostenrijk. Naast de klassieke, droge, frisse versie is de krachtige Weinviertel DAC Reserve ook beschikbaar sinds de oogst van 2009 .

Share by: