OOSTENRIJKSE WIJNMAKERS

Weingut Martin Reinfeld


Het wijnbedrijf van Martin Reinfeld kent al een lange traditie, die teruggaat tot in de 18e eeuw. Bij het uitgraven van een oude kelder vond Martin predikaatswijnen uit de 70er jaren, en de kwaliteit daarvan waren een bewijs dat hier al zeer lang goede wijnen gemaakt worden.


De grootvader van Martin nam op de zeer jonge leeftijd van 15 jaar het bedrijf over van zijn vader.

In 2005 besloot Martin om het bedrijf over te nemen, te moderniseren en uit te bouwen, en er wijnen te gaan maken die zijn signatuur dragen. En vooral ook de wijnen die hij zelf graag drinkt.

Soms is het een lange weg van de knop naar het glas. Maar als het weer geen roet in het eten gooit, is het ook een hele mooie. Dit soort afhankelijkheid is enerzijds een enorme onzekerheidsfactor, maar voorkomt anderzijds ook dat je het allerbelangrijkste vergeet: het moet een natuurlijk product zijn en blijven.


Wijn is in Martin's visie een product waar je de tijd voor moet nemen, geduld voor moet oefenen, en vooral ook plezier in moet hebben. ‘Sonst wird das nichts’.


De wijngaarden van Reinfeld beslaan ongeveer 17 ha, waarvan 65% beplant is met witte druivensoorten en 35% met rode druivensoorten. Door de warme, zandige bodem rijpen de druiven optimaal. De nabijheid van de Neusiedlersee zorgt daarbij voor een natuurlijke regulering van de temperatuur. De kalk in de bodem geeft veel mineraliteit in de wijnen.


Bij de witte wijnen staat niet het fruit voorop, wel het hele eigen karakter van de Leithabergbodem, met zijn tonen van krijt en natuurlijke zouten. De rode wijnen zijn vol maar toch elegant. De beste druiven van de jaargang ondergaan een lagering in kleine houten vaten.

//martinreinfeld.at Wijnen van Reinfeld

Leithaberg 2.875 ha


Bodemgesteldheid: löss, zwarte aarde, zand en leem


Druivenrassen: Welschriesling, Pinot Blanc, Chardonnay, Blaufränkisch en Zweigelt. Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc te vinden bij enkele specialisten. 


Allrounders voelen zich thuis in het Leitha-gebergte. Bijna geen enkel ander wijngebied laat zo'n verscheidenheid aan wijnsoorten toe als de 3.097 hectare op de westelijke oever van de Neusiedlersee. 


Leithaberg - DAC- wijnen kunnen rood of wit zijn en hebben altijd een typische mineraliteit, spanning en levendigheid.


Het wijngebied Leithaberg aan de Burgenlandkant van het Leithagebergte, ten westen van de Neusiedlersee, is met 3.097 hectare een van de oudste wijnbouwzones ter wereld. Vondsten van druivenpitten in een Keltische grafheuvel uit de 8e eeuw voor Christus behoren tot het oudste bewijs van wijnbouw in Centraal-Europa. Kenmerkend voor dit gebied zijn de wijngaarden die aflopen naar de Neusiedlersee met hun talloze amandel-, kersen- en perzikbomen.


De droge wijnen kenmerken zich door de bodems op de hellingen van het Leithagebergte, waar leisteen en gneis steeds weer tussen kalklagen verschijnen. Kalksteen - rond 15 miljoen jaar oud - geeft de wijnen een licht ziltige toon en elegantie, de leisteen geeft ze de nodige spanning en ruggengraat. De Neusiedlersee brengt de belangrijke rijpheid door de warme wind in de wijn, terwijl de bergen nachtelijke koelte en dus fruitigheid, frisheid, finesse en vitaliteit brengen.


De wijnen, die bijzonder typerend zijn voor het gebied, worden op de markt gebracht onder de naam Leithaberg DAC . De witte Leithaberg DAC kan worden geproduceerd uit de rassen Weißburgunder, Chardonnay, Neuburger of Grüner Veltliner. Cuvées van deze variëteiten zijn ook toegestaan. De rode ‘Leithaberg’ komt van de Blaufränkisch variëteit , waarbij een blend tot wel 15% Zweigelt, St. Laurent of Pinot Noir mogelijk is. De wijn rijpt in houten vaten, maar de houttoets mag alleen op de achtergrond een subtiel effect hebben. Karakter dat elegantie en spanning ondersteunt, maar het niet mag bedekken. 


Witte of rode Leithaberg DAC is altijd mineralig en relatief sterk van karakter (alcohol 12,5%, 13,0% of 13,5%). Daarnaast wordt in het gebied ten westen van de Neusiedlersee een grote verscheidenheid aan andere soorten en stijlen verbouwd, die meestal onder de naam ‘Burgenland’ op de markt worden gebracht.


Het gebied is ook een mekka voor wijntoerisme. (Wijn) cultuur als ondersteunend programma wordt aangeboden in de hoofdstad Eisenstadt met het beroemde Esterházy paleis, in Mörbisch met het Meerfestival, in Sankt Margarethen met het Muziekfestival in de Romeinse steengroeve, en in de wijnacademie in Rust.

Share by: