OOSTENRIJKSE WIJNMAKERS

Weingut Georg Frischengruber


"Wij persen al 150 jaar wijn in het hart van de Wachau. We begeleiden hem nog voordat hij geboren is, zien hem groeien en voeden de wijn op - want soms kan hij ook een sul zijn. En we beschermen het naar ons beste vermogen: tegen te veel zon, zware regen of te weinig ervan. We zijn er ook als de gerijpte van huis gaat, zijn eigen weg gaat en ons aan het eind vertelt waar hij vandaan komt: van de Frischengruber-wijnmakerij in de prachtige Wachau-regio.

Vroeger was niet alles beter, maar sommige dingen waren anders. Zo was de oppervlakte waarop onze wijn hemelwaarts groeide kleiner. Overgrootvader Heinz verbouwde ooit zijn wijnen op bijna 3 hectare, hakte 14 terrassen aan in de Goldberg en paste de Ried op deze manier aan.
Heinz' zoon Heinz maakte in de jaren 80 naam: "Frischengruber heeft de beste Riesling", ging het gerucht. Waarschijnlijk terecht! De wijn in kwestie was in ieder geval al gebotteld in flessen van 0,75 liter en verscheept tot aan Opper-Oostenrijk."

Om niet van de gewoonte af te wijken werd in 1955 in Rossatz een kleine Heinz geboren. In 1976 trouwde hij met zijn Florentijn, die 2 kilometer verderop in Rührsdorf woonde. Met Florentine werd een Buschenschank aan het bedrijf toegevoegd, evenals: een Heinz, een Carina en Georg.

Georg had als kleine jongen al het idee om wijnboer te worden. Hij gaat naar de wijnbouwschool in Klosterneuburg en stroopt de handen uit de mouwen tijdens stages in Zuid-Afrika, de Palts en Nieuw-Zeeland.


"Take it, do it ", zei vader Heinz in 2011 tegen Georg en trok zich terug met Florentine. In ieder geval een klein stukje: als het werk de wijngaard binnendringt, steekt iedereen de handen uit de mouwen. Vanaf dat moment zwaait Georg de scepter in de wijnmakerij. Tegenwoordig is de Frischengruber-wijn in heel Oostenrijk bekend en geliefd en ook verkrijgbaar in goed gesorteerde winkels.


"Natuurlijk gaat de natuur vóór de commercie: we behandelen het milieu met veel respect en elke individuele wijnstok als een levend wezen.

De Donauvallei, die zich uitstrekt tussen Melk en Krems en wordt geflankeerd door de heuvels van het Waldviertel en het Dunkelsteinerwald, is al lang ons thuis. Hier persen we wijnen die aan geen enkel dictaat voldoen. Wat zal zijn zoals de omstandigheden en de vintage het willen. Veltliner en Riesling, Muskateller en Pinot Blanc bloeien prachtig op onze wijngaarden. De Frischengruber-wijnen zijn elegant en complex, fijn fruitig en in verhouding top. Natuurlijk zijn er geen enorme hoeveelheden van: onze wijnen groeien in de Wachau - en alles heeft daar zijn (natuurlijke) grenzen. Als lid van de "Vinea Wachau" bottelen wij alleen druiven die hier zijn opgegroeid.


Vergeef ons dat we de voordelen van onze wijnen benadrukken. Dit hoort er waarschijnlijk bij! We willen je echter niet om onze pink wikkelen. We hebben immers beide handen nodig om de wijn te maken: we werken met de natuur, letten op de rijpheid van de druiven en oogsten laat. Ook in de kelder nemen we de tijd: de wijnen fermenteren spontaan en blijven daarna maanden op de gist. De afzonderlijke lagen sluimeren tot de late zomer in de tank - een schoonheidsslaapje die onze wijn extra elegantie, complexiteit en andere nuances geeft."

//frischengruber.at Wijnen van Frischengruber

Wachau 1.291 ha


Bodemgesteldheid:  rots, löss en zand.


Druivenrassen : Grüner Veltliner en Riesling.


Wereldcultuurerfgoed en feelgood-landschap - dat is de Wachau, de smalle Donau-vallei tussen Melk en Krems. Onderscheidende wijnen groeien op 1.291 hectare, deels op steile terrassen, die vanaf het oogstjaar 2020 als Wachau DAC op de markt komen. Enkele van de grootste witte wijnen ter wereld met tientallen jaren ontwikkelingspotentieel komen hier vandaan, vooral Grüner Veltliner en Riesling .


Het verhaal over hoe een van de meest fascinerende wijnbouwgebieden van Oostenrijk tot stand is gekomen, is opwindend. In miljoenen jaren heeft de Donau zijn kronkelige pad door vaste gneissen en amfibolieten geslagen. De bodems van de rotsen van de terrassen zijn geweldige Riesling locaties. Tijdens de ijstijden met weinig vegetatie verzamelde zich stof in de slipstream van de bergen, die lösslagen vormt aan de oostkant van de hellingen. Enkele van de grootste en krachtigste Grüner Veltliners groeien hier. De stenen terrassen die in de middeleeuwen onder leiding van Beierse kloosters zijn aangelegd voor het beheer van de beste steile hellingen zorgen voor het opvallende beeld van het Wachau-wijnlandschap.


Het klimaat is ook opwindend, omdat hier twee sterke invloeden elkaar ontmoeten - niet frontaal, maar nauw met elkaar verbonden. Het westelijke Atlantische en het oostelijke Pannonische klimaat. De hete, droge zomers en de strenge winters worden gecompenseerd door het grote wateroppervlak van de Donau. De koele herfstwinden uit het noordelijke Waldviertel veroorzaken grote schommelingen tussen dag- en nachttemperaturen, vooral in de maanden voor de oogst . Van de koelere Spitzer Graben in het westen tot de warmere Loibenberg in het oosten zorgt dit samenspel voor complexe aroma's.


De monumentale wijnen uit de Wachau worden als beste in hun soort beschouwd. Wachau wijnen worden onderverdeeld in drie klassen:

 

  • Steinfeder, geurige lichte wijnen tot 11,5% alcohol.
  • Federspiel, elegant met body, tot 12,5% alcohol.
  • Smaragd, volledig rijp en krachtig, vanaf 12,5% alcohol. De gelijknamige smaragdgroene hagedissen dartelen vooral op zonnige dagen in de wijngaarden van Wachau.

 

Naast deze indeling is er sinds de oogst van 2020 nog een andere classificatie: Wachau DAC. Hieronder vallen Riedenweine die uitsluitend gemaakt worden van Grüner Veltliner en Riesling, en Ortsweine en Gebietsweine. Voor de laatste kwalificaties zijn ook andere rassen toegestaan.


De Wachau is rijk aan culinaire wijnadressen in de historische ambiance van de wijndorpen. Topwijnbouwers en toprestaurateurs zijn te vinden bij elke bocht in de Wachau , van Spitz tot Weißenkirchen en Joching tot Dürnstein en Loiben!


Share by: